Ja, jag gillar sand och salt

Har alltid tyckt om låten My friend, mest för att den påminner om gymnasietiden. Köpte hela skivan (ja, det var på den tiden då jag fortfarande var intresserad i musik) men den enda låten jag lyssnade på var just My friend. Eftersom mina cd-skivor befinner sig i Oslo bestämde jag mig igår för att youtuba låten och då hittade jag en annan låt av Groove Armada som jag bara inte kan sluta lyssna på. Tror det är den där stämningen i låten som passar perfekt in på mitt sinnestillstånd just nu.


Hårband, hallå!

Det är så konstigt där det med hårband. Man köper en stor samling, hänger upp på väggen och tänker: "Nu har jag hårband för en hel livstid".  Sedan, fyra månader senare, är samlingen tom och man vänder upp och ner på madrasser för att hitta ett enda litet ett. Jag förstår inte?

Dagens hjälte är jag

Gick förbi jobbet på hemvägen från skolan för att dubbelchecka vilken tid jag skulle börja imorgon. Vill ju inte göra samma misstag som igår och vara en timme för tidig.

Fortsatte sedan hemåt och skulle korsa en parkeringsplats då tjock vit rök bolmar upp lite längre fram. Går runt och ser att det brinner, en liten liten eld men det brinner. Vet inte vad jag ska göra. Tänker att det är en biltom parkeringsplats, det har precis regnat och att elden säkerligen släcks så småningom. Funderar på att fortsätta färden hemåt men konstruerar då skräckscenarion i huvudet och ser morgondagens tidningsrubriker framför mig som berättar om flera tusen döda. Dilemma.

Till min räddning kommer två tjejer gående och vi undersöker elden närmare. Ser ut som det brinner under en planka. Vi är lite rådvilliga men ringer till slut brandkåren som med sirener och full mundering kommer och släcker elden.

Vilken tur att jag finns annars hade det börjat brinna i... eh... asfalten?

Trettioett, trettiotvå, trettiotre

Facit har lagts ut på internet, verkar som att jag svarat rätt på en fråga som alla andra svarat fel på, eller så är det fel i facit. Detta styrker dock mina chanser lite. Nu har jag antingen 31 eller 33 poäng eftersom jag inte minns om jag svarade på fråga nummer tio eller inte (det är poäng enligt modellen två för rätt svar, minus ett för fel svar och noll för obesvarat). Och 32 poäng var det som krävdes så kanske kanske...

Vad som bekymrar mig mest just nu är att jag inte vet om jag börjar jobba klockan fem eller sex. Brukar börja klockan sex men har skrivit fem i kalendern så jag antar att jag måste börja göra iordning mig, ta mitt bakishuvud under armen och pallra mig till jobbet. Lite skönt då, drickspengarna börjar ta slut i plånboken.


Hemkommen från Nåløyet

Jag är lite dragen nu och humöret känns lite bättre. Det dryga är bara att vara bra i skolan är min grej och nu har jag misslyckats med det. Vet ju att jag varken är snygg eller social men skolan har jag alltid kunnat förlita mig på. Jag är inte så bitter som det verkar här på  bloggen men jag kan omöjligen komma ifrån att det svider.

Tänkte sova och hoppas på att kroppen är snäll mot mig imorgon och undgår bakfylla. På förhand, tack.


Snyft

Det gick skitdåligt på examen idag. Jag är sur. Ska kolla film nu för att slippa tänka på misslyckande Lisa.

Reflektioner från lässalen

Hörlurar som inte riktar all musik in i örat är funktionslösa och borde vara olagliga att sälja.

Längtan

                                             
                           


Jag längtar hit! Men allra mest längtar jag efter han som är anledningen till att jag ska åka dit men blir skitsur om han syns på bild här i bloggen. På tal om Oslo så tyckte jag det var jättepinsamt när mina föräldrar uttalade ord med sch istället för ett rent s, som till exempel penschel, puschel och även oschlo. Det var fram tills den dagen jag hörde en norrman säga Oslo och insåg att det där rena s:et kunde slänga sig i väggen.

Nu är det personal(fest)möte.


"Och tvivel siktar mot din tinning"

Jag kan inte läsa, det går bara inte. Fan. Jag som alltid fungerar bäst under press har helt kollapsat. Ska på personalmöte ikväll och då blir det svårt att säga nej till öl (eftersom den är gratis) och när jag vaknar imorgon är det bara en dag kvar till slutterminsexamen. Fan igen.

Jag vill till Oslo nu, ta ett jättesteg och få de två närmsta veckor överstökade.

Fyra Baileys med is tack

Ska kanske tillägga en sak som påverkade betyget på min julbordspremiär. Av någon anledning "råkade" jag glömma att nämna att jag spillde fyra Baileys över en kavaj som hotellet måste skicka till kemtvätt...

Försvar: Det var inte mitt fel! Låter som värsta skylla-ifrån-mig snacket men jag är rätt säker på att hantera en bricka med glas så om det inte hade varit för att gästen vid bordet brevid fick ett ryck och slängde sitt huvud bakåt så hade det aldrig skett. Inte ens ett förlåt fick jag fast hela hans bord sett vad han åstadkommit. Stämingsförstörare

Efter julbordspremiären

Nja, jag vet inte. Visst var de fulla men nej, så kul var det inte. Och så får man ju knappt någon som helst dricks. Grrr, det är ju tack vare dricksen jag kan leva ett drägligt liv. Oj vad jag överdrev men det är iaf tack vare dricksen jag har råd att köpa kaffe i skolan och dricka några öl då och då. (Och som student tycker jag att de sakerna hör till för att uppnå den där drägligheten.)

Ska försöka varva ned och få några timmars sömn. Håller tummarna för att mitt huvudet ska vilja lära sig en massa imorgon.

Förresten, stötte på en tjej som luktade gammal gubbe idag. Det har jag aldrig gjort förut. Ni vet en sådan där gammal tobak/alkohol-doft som annars bara män kan utsöndra.


Juletider

Julbordspremiär ikväll och jag är rätt spänd. Hade en liten försmak igår med kaffedrinkar utspillda på bardisken och rödvinsglas omkullvälta över de rena ölglasen. Medelåldersmänniskor blir tonåringar när de dricker och det var så tydligt igår. En man, fyrtioplus, satt och snackade med två kvinnliga jämngamla kollegor när han börjar kalla mig vid namn (jag har namnskylt) och ge komplimanger. Kvinnorna blir genast till is och överröstar honom med att säga: "men herregud vem bryr sig om vad hon heter".
 
Och ikväll blir det hundra gånger värre.

Fast givetvis mycket spännande, och varierande jämfört med den annars rätt så stela a la carten. Ikväll blir det lite råare helt enkelt, lite mer hard core-arbete.

Ska jag chansa?

Hm, sitter här och funderar fram och tillbaka... I ett av ämnena jag läser nu har vi en så kallad mappeevaluering, det vill säga vi samlar poäng under hela terminen och betyget avgörs sedan efter hur många poäng vi har lyckats samla på oss. Jag ligger just nu 32 poäng från ett A och vi har ett valfritt indiviuellt arbete samt en obligatorisk slutterminsexamen kvar att göra. Det betyder att jag behöver 32 poäng för att nå högsta betyg och gör jag både arbetet och examen är det väldigt stor chans att jag får det men struntar jag i arbetet har jag fortfarande en god chans att få det. Jag är trött på att göra mer än vad som behövs men jag vill inte missa högsta betyg för att jag var lat.

Det är så svårt så nu behöver jag verkligen era inspel. Såhär ser förutsättningarna ut:
Jobb: torsdag 18-01, fredag 17-? och lördag 17-?
Arbete runt 5 sidor: ger 5, 10 eller 15 poäng (har fått 15 på de tre tidigare), inlevering fredag 23:55
Slutterminsexamen: ger 0-50 poäng (på mitterminsexamen fick jag 43p), kl. 09:00 tisdag

Oddsen säger att jag borde klara det utan det där extraarbetet men det skulle vara jäkligt skönt att bara slänga ihop något , få iaf 5 poäng och inte behöva läsa så mycket till examen, plus att arbetet innehåller vissa moment som kommer vara med på examen och då lär jag ju mig något samtidigt. Vad tycker ni? Inga tips som säger att jag borde nöja mig med mindre betyg för nu när jag är så nära så duger inte det. Snälla snälla, hjälp mig!

Snart snart

Sitter i skolan och sliter med läsningen till nästa examen. Det är inte förrän på tisdag men jag ska jobba torsdag, fredag och lördag, de två sistnämnda är det julbord så jag antar att jag kommer vara rätt trött i helgen. Men puh, råpluggandet i helgen tog skitmycket på krafterna. Sedan har jag också lite problem med att befinna mig i nuet. Tänker mest framåt och på hur jag ska göra nästa termin för att inte ha så mycket läsning kvar på slutet. Ja ni vet, förbereda mig inför varje föreläsning, anteckna allt som föreläsaren andas ut och renskriva det hela på datorn i en sammanhängande text. Ji-ha, jag vet... HA HA HA.

Nej nu ska jag fokusera på nuet. Två arbeten kvar, ett litet och ett stort, samt tisdagens salstenta och sedan är jag ledig i en månad. Oh, underbart. Under den månaden ska jag; flytta, gå på norskt julbord med alla mina kock-vänner, julhandla i oslo, fira födelsedagar gånger tre, åka till ulricehamn, åka till kalmar, åka till vänersborg, åka till stockholm, baka bröd, åka skidor (hoppas hoppas hoppas på snö), läsa smaskig skönlitteratur, ignorera nyårsafton och bara ha det alldeles förträffligt.

Åh, vilken månad... nej, nuet var det jag. Olika beslutningsmodeller... ja ja ja.

Ingen att dela sin glädje och sorg med

Men nu gäller det att fokusera på det positiva. Jag slipper se den supermeningslösa serien Simpsons, jag kan äta upp alla choklad, jag får sova i ett mörkt datljusfritt rum och... nä, det var det enda jag kom på.  

Miljonär, inte miljonär, miljonär, inte miljonär...

Vaknade inatt av att jag hade drömt och kunde bara konstatera att drömmen var en riktig bestseller. Minns att jag noga gick igenom själva grundstoryn och var så nöjd när jag somnade om, jag skulle ju bli miljonär. Tror ni jag minns storyn nu? Å nej å nej, de miljonerna försvann samtidigt som alarmet på mobilen satte igång.

Ska sova nu och ibland drömmer man ju samma dröm två gånger...

Recept på bra betyg: öva upp ditt korttidsminne

Det gäller att passa på nu. Vill ni veta något om exempelvis Humes induktionsproblem, de logiska positivisterna eller Kants pliktetik så fråga på nu för imorgon klockan tolv är det försent. Då har jag redan glömt allt.

Jag hinner inte riktigt med mig själv

Är så otroligt effektiv just nu. Jag som aldrig är rastlös och tycker det är skönt att inte ha några helgplaner har helt plötsligt varenda dag uppbokad. Känns bra, men så vet jag ju också att mit händelsefattiga liv väntar några veckor bort.

Nej, jag har aldrig påstått att jag är normal.


Avskräckande exempel

En kvinna på femtiofem började hyperventilera vid stängningstid idag, efter ett alltför stort alkoholintag. En timme senare är jag på väg hem och möter polisen vid utgången. De ska omhändertag kvinnan och frågar om jag hade sett henne. Mår lite dåligt över att jag sålt alkohol till henne men till mitt försvar kan jag säga att hon kanske köpte tre glas och sedan gick runt och klängde på fyrtioåriga män, kastade med håret och drack deras gin&tonic, jack daniels&cola, öl, vin, ja, det som fanns till hands. För ytterligare försvar så var jag inte ensam, en bartender och hovmästaren var också på jobbet. Jag är extrahjälp...

Ser vi bort ifrån ansvar och samvetskval så har jag en annan känsla också. Trots att jag inte vet någonting om denna kvinna så kan jag inte låta bli att förakta henne. Jag försöker verkligen känna sympati men det är svårt. Hur kan man bli så full vid femtiofemårsålder, en tisdag, bland kollegor? Det är så avskräckande att jag just nu i denna stund utan några som helst probelm skulle kunna tänka mig ett liv utan ens en milliliter alkoholrik vätska.


Inbrott?

Kom precis hem och tycker jag känner cigarettlukt i lägenheten. Är det någon som varit här inne? Fan, jag litar inte ett smack på grannen under. Dörren var låst men det är ett gammalt lås med en sådan där gammal (rund) nyckel så att bryta sig in är lätt som en plätt. Måste ha varit väldigt intressant att röka i min lägenhet just nu, gammal disk, överfull tvätt korg vilket har resulterat i kläder på golvet, obäddad säng, och hundra miljoner skolpapper över hela golvet. 

Jag lever ju ensam. Är man ensam så bryr man sig inte, och speciellt inte i examenstider. Men om någon har gått och gluttat härinne så bryr jag mig. Speciellt om personen i fråga också har rökt. Jag hatar cigarettrök.

 

Nu är det inte långt kvar


image13

Nordsjön är evakuerad

Blåser det lika mycket hos er som här?

Att jobba på tjugoförsta våning i stormväder är lite hisnande men dagens läskigaste var ändå cykelturen hem. Speciellt de få meter jag som en galning trampade förbi en byggarbetsplats med lyftkran i rörelse och svajande byggnadsställningar. Tårarna brukar ju rinna om man cyklar mycket fort i nedförsbackemen, men nu när vinden kom emot så sprutade de.¨

Jag är trött. Alla gäster valde att stanna på hotellet (mycket förståeligt).

Status

Huvud: Klarvaket
Ögon: Dödströtta
Fötter: Dunk-dunk
Mun: Gnägg
Läppar: Stickande
Mobil: Laddad
Utomhus: Regnigt, blåsigt
Inomhus: Kalla golv
Humör: Plusminusnoll



Lökigt värre

Lunch i skolan. Baguette med ost och grönsaker, inklusive rödlök. Rödlök är jättegott men direkt när sista tuggan är svald framträder smaken av död häst i munnen. Kaffe, vatten och läkerol, ingenting hjälper, fortfarande häst. Gnägg.


Föråldrande uttryck

Okej, kan vi gemensamt med alla våra krafter riva och stampa sönder uttrycket: "Man är så gammal som man känner sig". För det är man inte alls. Man (jag) är verkligen inte så gammal. Åldern är dagens datum minus datumet som står i passt. Lätt som en plätt.

Prova skype, msn eller mail istället

Jag vet inte om jag gör det omedvetet eller ej men nu har jag ingen mobiltelefon igen. Den är inte glömd i föreläsningssalen denna gång utan det nu är det laddaren som valde att stanna i Köpenhamn. Jag kom ihåg allt, till och med svenska pengar och röda linser men glömmer laddaren... Hm?

Bloggar för första gången från skolan, varit här hela dagen och nu blir det en promenad till jobbet. Hurtigbulle Lolly! (Fast jag är rätt så trött, försöker dock koppla bort det.)

Jobb

Äntligen var det lite mer att göra. Det är såhär det ska vara på ett jobb. Tiden flyger fram och väl hemma dunkar fötterna av ömhet. Det ska kännas att man jobbar, jag gillar inte mesjobb.

Det var egentligen bara det jag ville säga. Ska sova nu och vara i skolan 08:15 imorgon tidigt. Det kommer bli en hård vecka det här.

Farvel København

Väntade på buss 6A tidigt imorse som jag gjort jag vet inte hur många gånger förut. Samma buss, samma tid på dygnet men ett helt annat liv. Det gamla livet är nu källsorterat och ligger på plats i bakgården tillhörande en lägenhet jag besökt för allra sista gången. Det känns så konstigt, inte dåligt, inte bra, bara konstigt. Fyra år, två månader och en dag långt blev mitt storstadsäventyr till slut. Det är ungefär en sjättedel av mitt liv.

Ibland känns det som att det är fyra bortslösade år. Och kanske är det det också om man tänker karriärmässigt, det ena skitjobbet har avlöst det andra. Men jag antar att det var fyra år jag behövde för att till slut hamna är och vara en bit på väg. Ser man på det personliga planet så har det inte varit bortslösat, livserfarenhet är sällan det. Hur jag har utvecklats vet jag inte, just nu är det för tätt inpå men om tio år kan jag säkert berätta vad Köpenhamn gjorde med mig som person.

Tillbaka till helgen som har varit helt topp. Inte en enda regndroppe, billig nettomat och tusenvis av energiladdade kramar. Besökte den gamla arbetsplatsen och det mesta var som vanligt (stress-stress-stress). Träffade också min absolut bästa köpenhamnkompis över en brunch på stamstället och upptäckte därefter att feriepengarna hade kommit in på det danska kontot så det blev en hel del shopping. Är extra nöjd med en vinterjacka från Mango som jag kollat på tidigare och nu reades för 498kr. Var ute en liten sväng också men det var inte helt som förväntad förutom superbra sällskap då. Har haft fullt upp men ändå inte stressat en enda gång (eller jo, nu ljuger jag lite... jag blev lite stressad mitt uppe i papperssorteringen men det gick snabbt över).

Trots att jag har slängt lite vid varje flyttning (sju stycken totalt) så bodde jag nästan två år i den sista lägenheten och då blir det en hel del saker. Sedan ska resten av sakerna få plats i en skåpbil så vi har blivit tvungna att slänga en hel del. En rätt kluven känsla det där, samtidigt som det känns jobbigt att kasta stora delar av sitt förflutna i papperskorgen är det otroligt skönt att inte ha så mycket att bära på och enkelt kunna starta om på nytt.

Är full med energi nu iallafall och om cirka en månad har jag avverkat en sjättedel av mitt stavangerliv...




Inte ledig längre

Jo, det finns internet i Köpenhamn men det har inte funnits någon internet-tid. Nu är jag tillbaka igen och ska gå på promenad och lyssna på Sigur Ros medan jag funderar på en alldeles enastående resedokumentation.