Det där lilla extra

Förra julen tror jag det var. Jag och Sven åkte till Ulricehamn och sov i mitt gamla flickrum nede i källaren. Kanske inte så typiskt flickigt eftersom mamma och pappas gamla dubbelsäng åkt ner där och man sover som man vore på hotell, men det har inte så stor betydelse för vad jag vill säga.

När vi slitna efter resan kommit fram slänger vi ned allt bagage i källaren för att få det undan så fort som möjligt. Mamma har som alltid städat och bäddat med nya lakan som luktar hemma. Vi slänger oss på sängen för att sträcka på benen och upptäcker då att det på min sida av sängen ligger en Elle-tidning och på Svens sida av sängen en fototidning. Hur mysigt som helst. En perfekt övris.

Nu på lördag drar vi på semester till Danmark. Ska bo i sommarhus med Svens familj och därför har jag ikväll, inspirerad av mamma, slått snören runt dessa...

 


Dansk-inspirerande övrisar. Tror ni familjen till Sven blir glada?


Ännu mera sand

Jag vet att jag tjatar om stränder hela tiden men de tar ju aldrig slut här i Stavanger. Idag beökte vi Orrestranden. Så otroligt fint. Solen gick i moln efter någon timme men vi roade oss ändå. Jag genom att sova och Sven genom att hoppa i vattenbrynet.

 


Orrestranden är en av Rogalands tolv stränder.
Innan sommaren är slut ska vi ha besökt dem alla!

 

 


Nattjobb inatt

Och jag har förberett mig på detta viset.


Jag är så otroligt lik mamma när jag sover. Här på Hillevågsneset.

En helt vanligt måndag?

Efter en strålande dag på jobbet såg det ut som att kvällen skulle bli så som den mest alltid blir. Slapp i soffan med datorn och lite vad-ska-vi-äta-tjafs blandat med tevekanalzappande. Men så var det sol ute och i garaget stod en nylagad cykel som min handyman fixat. 

Och då kan det bara sluta på ett sätt.


Kvällsmat på en bänk i Møllebukta.
 (På bilden är klockan åtta, det är så sjukt ljust ute just nu.)

Sillidillsillidillsillidilldilldill

Citronsill, svarbinbärssill, currysill och flädersill, har ni hört något så fånigt? Det är iallafall de sillsorter som säljs på Ikea i Stavanger. Inte är det Abbas heller, utan något märke jag redan glömt namnet på.

Jag har planerat en liten mini-midsommarfest på lördag, en dag försent jag vet, men det vet inte norrmännen så säg ingenting. Var på matjakt idag och fick ihop allting utom sill och runt knäckebröd. Eller ja, det fanns sill i mataffären men jag förstod inte så mycket av vad som var vad. Till exempel så var löksillen klar och en sill som hette "Kryddersild" sådär röd som svensk löksill är. (Eller blandar jag ihop det nu?)

Sista utväg blev Ikea och efter att vi provsuttit vår kommande soffa för hundratjugoandra gången gick vi med raska steg till svenskparadiset vid kassorna. Leksandknäcke: check. Sill: ehhh? Citron? Svartvinbär? Curry? Fläder?

Hittade till slut, längst ned, Abbas matjessill i en konservburk.

Vilken tur för henne, tänker ni nu, nu kan hon mumsa svensk sill bland baggarna. Saken är bara den att jag aldrig i livet skulle få för mig att äta sill. Klarar knappt lukten, men det är midsommar och ingen midsommar utan sillskålar.

Bullen som blev kvar

Bakade bullar på förmiddagen idag med intentionen att få lite gäster på besök framåt eftermiddagen. Tänkte vara sådär härligt avslappnat impulsiv och bara ringa runt bland kompisar och säga: "Hej, här var det bullar, kom hit kom hit".

Men så är det sommarlov och de flesta jobbar, någon orkade inte, någon var på väg hemåt och någon hade redan lämnat Stavanger för sommaren. 

Impuslivitet. Ha! Den slutade med att jag och Sven krängde bullar tills det sprutade deg genom öronen på oss. Vår minifrys är nu bullfullproppad och väntar tålmodigt på mer planerade gäster. (Eller vad tusan, oplanerade också, kom imorgon vet jag, jag är ledig!)

Får jag lov?

Sverige tur och retur gick bra. Jag for i ilfart runt i västgötaregionen för att träffa så många som möjligt och är rätt nöjd med vad jag hann med. Tyvärr måste man säga hejdå till alla man träffar och det är inte direkt min favoritsysselsättning. Men detta (mitt liv) är mitt val och jag få ta konsekvenserna av att studera på annan ort i annat land.


Tillbaka till Stavanger kom jag igår och jag njuter av att ha lov. Har jobbhelg men har ändå hunnit med att tvätta två maskiner tvätt och varit på en inflyttningsfest. Inte dåligt va!?

Ska dricka upp mitt vin och sova. Eller kanske inte. Vi får se, jag har ju lov.


Snart klar och på väg

Sitter i soffan och pluggar til sista examen för den här terminen. Imorgon denna tid är år nummer två avklarat och jag styr silverpilen mot öst. En vecka ledigt utan att det är semester måste ju bara utnyttjas. Och som jag ska utnyttja. Det blir grillfest, fotbollsyra, chicagomarathonspelande, huse- och förlovningsringsyn, nettoshopping och framförallt mys med familj och vänner.

Ikväll kommer Solveig hit. Hon ska upp till norr och tjäna pengar i sommar för att sedan backpacka hela hösten. Vi ska ut och äta ikväll, som ett litet hejdå. Kommer bli tomt nästa termin.

Här ska vi bo

Har precis skrivit ett mail till min danska bank Danske Bank. Försökte, av hövlighetsskäl, att skriva på danska men det gick väl sådär. Mina tankarna har dock fastnat i köpenhamnstänk. Jag saknar staden ibland.

Trivs himla bra här i Stavanger, speciellt när det är soligt och fint. Nära till hav, nära till fjäll men långt från familj. Och väger man familj mot stränder och bergstoppar är det ingen tvekan om vad som väger tyngst.

Vi pratar rätt ofta om var vi ska bo i framtiden Sven och jag. Har ett år kvar innan vi kan göra ett val, för det närmsta året är det ju fullföring av bachelor som gäller. Ska vi vara förnuftiga borde vi flytta till Oslo. Det är hyfsat nära båda familjerna, Svens bästa vänner bor där, det finns många hotell som suktar efter min kompetens (host host) och jag kan prata svenska utan att behöva tala extremt långsamt. Är mycket väl medveten om den sistnämnda fungerar i Sverige också men vet inte om jag är redo att flytta hem än. Plus att om vi skulle bo i Sverige och besöka Svens familj hade det blivit så dyrt varje gång.

Tillbaka till Oslo. Allt verkar bra, förutom en liten men rätt så avgörande detalj. Varken jag eller Sven har särskilt höga tankar om staden. Sven har till och med provat att bo där utan att hitta någon form av trivsel. Därför funderar vi på några andra städer på östlandet. Städer som har lite mer charm, men var?

Som sagt, ett år kvar till beslut ska tas men ett år går fort så tips med motivering om framtida hemstad mottages gärna! (Helst inom sverige-norge-danmark men med rätt motivering kan det kanske bli flytt utanför de skandinaviska gränserna.)

Nike+ premiär

Tänkte mig en galapremiär jag. Varför göra något halvdant liksom. Vägde några alternativ fram och tillbaka men kom till slut fram till att solnedgången vid Hellestö nog kunde vara värdig min första runda. 

Sagt och gjort. Jag och Sven packade bilen med träningsskor (mina) och kamerautrustning (hans) och for till Hellestö i jakt på det perfekta ljuset. Vad vi glömde var att denna tiden på året så pass långt norrut som vi faktiskt är så går solen ned väldigt väldigt sent.

Sven fotade hus och jag skulle ladda inför premiären med att läsa lite personaladminstration, men min hjärna ville inte samarbeta. Efter en hel helg med jobb ville den allt annat än att läsa så det var bara att lyda. Skorna på och trots brist på solnedgång gjorde jag entré på röda mattan. Lite jobbigt men ack så kul att se uppsummering på nikeplus.com efteråt.


Fast nu när vi kört så långt var vi ju tvungna att vänta in solnedgång.
Så här är jag i full fart med mina nya skor.