Ledig

Ska med flyget mot varmare breddgrader imorgon förmiddag. Hoppas på höstsol, billiga nettoerbjudande, kramar och ett mycket bättre humör. Sedan är jag fruktansvärt sugen på linssoppa också, men det går ju att ordna utanför Köpenhamns gränser.

Barndomskärlek



Vilken underbar musikvideo. Ibland glömmer jag att jag faktiskt levde nittonhundranittio. Det är så längesedan. Och Niklas är en nallebjörn i en nallebjörntröja.


Ps. Caroline, nu vet jag inte om din
niklaskärlek var lika stor som min
 men om den så var, är det inte
 en mycket bra doplåt?

Botemedel mot energibrist

Jobba!

Åh, jag bara älskar att jobba. Koppla bort sig själv och jobba jobba jobba. Ingenting är dåligt med att jobba. Jag tjänar pengar, jag rör på mig, jag träffar nya människor och framförallt, framförallt: Jag har inte tid att tycka synd om mig själv.

Och ja, gnäller jag över jobbet om sisådär en månad, när det är examens och julbord samtidigt, påminn mig om gårdagen.

Helger är överskattade

Egentligen ska man inte skriva blogg när man är förbannad men ingen regel utan undantag. Jag är så... Ja ni vet: vita knogar, rynkade ögonbryn och upphöjda axlar. Energibristen som jag tidigare nämnt verkar inte avta och jag överlever dagarna tack vare disney channel, bloggläsande och för mycket socker. Ja, jag vet att just detta inte hämmar den dalande energikurvan men ibland har man inget val.

Och det är inte synd om mig, det vet jag mycket väl. Det är det som gör mig så jävla förbannad. Att jag inte rycker upp mig. Att jag inte tar tag i mitt liv och är min egen lyckas smed (ja,man kan vara klyschig och förbannad samtidigt).

Tack och lov regnar det ute idag.  

Idolfinal

Så var den första fredagsfinalen avslutat för norska Idol. Rätt lik den svenska, dock utan "sitter säkert" och "hänger löst". En annan stor skillnad var att hon som åkte ut avslutade programmet med att sjunga sin låt igen. Eh? För att förnedra sig lite extra eller? Blir man utröstad är det ju för att ingen vill höra på en igen.

Nu börjar "Sen kveld med Thomas og Harald ". Tror inte ens att jag ska försöka jämföra med Luuk...

Sushitajm

Snälla, kolla tjugotvå minuter in i programmet!

Det var längesedan sist

Letar och letar.
Förgäves.

Men så till slut så hittar jag ännu ett
guldkorn.

Hjärnan är en konstig sak.

Har hittat en av pensumböckerna på svenska och för halva priset (jämfört med den norska motsvarigheten). Två flugor i en smäll, jag tackar jag!

Boken ingår i det beryktade ämnet ex phil och har en sådan tjusig titel som Samhällsvetenskapernas förutsättningar. Föreläsningarna grundade på denna bok avslutades i måndags och eftersom föreläsaren inte var i min smak bestämde jag mig tidigare idag för att börja läsa boken.

Lätt som en plätt tänkte jag, det är ju på svenska. men vad gör min hjärna då? Jo, samtidigt som jag läser på svenska omvandlar hjärnan alla nyckelord till norska. Helt säkert på grund av att det var det norska ordet jag först hörde i detta sammanhang men hur sjukt är inte det egentligen. Och det som gör det extra dumt är att dessa ord hjärnan omvandlar till norska är samma ord som samma hjärna under föreläsningarna omvandlar till svenska.

Hur gör alla tvåspråkiga människor? Mixar de ord från två språk och skapar ett eget? Det bästa hur två världar. Eller är det bara jag som har fruktansvärt svårt att var konsekvent?

Påverkan

Blev inspirerad av träningsvågen som råder bland familj och vänner just nu. Eller ja, jag gick på en promenad runt Stokkavattnet men det är mer träning än att sitta på en trästol och slösurfa. Kom hem från promenaden och hela jag skakade. För mycket frisk luft måntro?

Har ätit och lugnat ned mig lite nu men har ingen riktig energi. Något som jag inte är ensam om. Hela skolan, kanske inte alla sjutusenfemhundra men de jag har kontakt med verkar vara uppslukade av något energiätande monster. Småirritation, meningslöshet och bara blä är stämningen på föreläsningarna just nu.

Kul inlägg va?

Dubbelsöndag. Dubbelsöndag.

Känns mycket skönt att fler delade min uppfattning om "No smoking"-upplysningen. Förstår bara inte varför fler på festen inte gjorde det. Vet inte om jag ska skylla på att de var sjuttiotalister eller på att de var norrmän. Kanske mixen som gjorde det.

Har haft två söndagar förresten. Struntade i skolan idag och sov länge. Det är sånt som behövs ibland. Det enda jobbiga är att jag nu har dåligt samvete. Vet inte vad jag ska svälja ned det med, har provat allt möjligt men det sitter envist fast och skaver i halsen.

Har även avverkat en avvikning idag. Fällde några tårar på hemvägen och såg att träden ville sympatisera med mig genom att låta löven falla. Hemma lyssnade jag på kärlekssorgmusik. Om träden gjorde detsamma vet jag inte men det har blåst lite under kvällen.

Men det stod ju i inbjudan!

Hemkommen efter ett långt bröllop. På festen, som till vardags är en konsertlokal, fanns det en massa skyltar överallt där det stod "No smoking". Tyckte at detta var en jättekul upplysning bland alla välklädda herrar. Tydligen var jag den enda som tyckte det, men lite kul var det väl? Caroline?

Det är ju såhär det ska vara

Herrdoftande badrum. Varm säng. Färdigbryggt kaffe. Morgonpromenadsällskap. Middagsprat. Övrischoklad. Godnattpussar. Disktjafs. Kramar mitt i matlagningen. Snus i kylen.

Snälla ni, ni som har det såhär jämt, uppskatta det.


Tål att upprepas


No one in your life is with you constantly
No one is completely on your side
Från Chess


Dagens leende

Ibland behövs det så lite för att få den där må-bra-känslan.

Från veckan som gått

En av dagarna den här veckan, jag minns inte vilken, satt jag som vanligt i föreläsningssalen och försökte att hänga med så gott det gick. Vet inte om jag satt och drömde eller om jag faktiskt lyssnade på föreläsaren när jag märker att min bordsgranne böjer sig ner och börjar leta med handen i väskan. Blir lite distraherad och en smula intresserad av vad hon så aktivt letar efter. Efter att handen rotat runt på högvarv tar hon upp väskan i knät och hennes blick ser ängslig ut. Vad är det som kan vara så viktigt just nu,mitt under föreläsningen, tänker jag och får bilder av inhalatorer, insulinsprutor och liknande framför ögonen. Plötsligt ändras min grannes blick från kaos till kosmos och jag förstår att hon har hittat vad hon var på jakt efter - sitt läppglans. Hur dum är jag egentligen? Att jag inte förstod viktigheten i att mitt under föreläsningen få lite rosa glans på sina läppar...

Alla magiska ting är tre

Ett kort inlägg eftersom jag studerar på universiteeet och har exaaaamen snart. Ville bara säga att min syster är så otroligt duktig, jag kan inte sluta imponeras. Hon är min idol.

Syster, Therese Alshammar och Hanne-Vibeke Holst, tre-klanen, de enda som får mig på fall.

Tid till förändring

Nu äntligen är jag en äkta skandinav. Personnumret kom på posten idag efter två månaders väntan. Kunde inte bli bättre tajming med tanke på morgondagens stundande smånervösa samtal. Skulle vara så snällt så om ni kunde hålla tummarna och kryssa fingrarna (ja, som skandinav vill man ju helgardera sig) för mig. Tack!

Oj, nu igen

Har precis gjort det förbjudna - sovit en eftermiddagslur på över timmen, men ack så skönt det var. Hade glömt vilka roliga drömmar man drömmer på eftermiddagen. Kusinträffar, släktskap med Astrid Lindgren och skolarbete går hand i hand så att säga.

Är på ett väldans bra humör nu faktiskt och ska (nog) utnyttja mitt humör till att lära mig så mycket som möjligt om hur organisationer fungerar. Mitterminsexamen på måndag. Är inte ett dugg nervös nu men jag är beredd på att nervositeten kommer komma över en natt, precis som vintern gjorde. Ja, jag vill tro att det inatt ändrades från höst till vinter här. Eller från förhöst till riktig höst kanske är en bättre benämning. Cyklade till skolan med en sjal som provisorisk mössa och händerna gömda i tröjan. Allt gräs runtomkring var sådär sockeröverdraget och utandningsluften kunde jag leka cigarettrök med - det mina vänner, det måste betyda att vintern är på ingång.

Glömde helgens kommentar:

Jag: "Åh vet ni, jag har köpt en diktator..."
Svensk tjej: "eh, vad sa du?"
Jag: "Ja, jag har köpt en diktator, nej vad säger jag, en diktafon..."


Dåliga sidor

Och så var det måndag igen. Gillar helt klart veckodagarna bäst för då har jag något bestämt att göra. På helgerna blir det mest för långa sovmorgonar, för lite pluggande och för mycket saknad. 

Började ju helgen med fredagsöl tillsammans med de svenska tjejerna jag träffade på likningskontoret. Eller det var mest jag som drack öl, de var sådär tjejiga och höll sig till vin. Blev en rätt kort kväll och jag var, efter att ha invaderat en morotskakinnehållande avskedsfest , hemma före midnatt.

Ingen baksmälla men sov ändå länge på lördagen och tog därefter gratisbussen ut till Ikea för att äta köttbullar och köpa en termos. Blev åtta kaffemuggar och tre lakritsljus också. Allt för att göra det så hemtrevligt som möjligt inför det stundande fikabesöket.

I söndags skrev jag faktiskt ett blogginlägg men det försvann och jag har tjurat fram tills nu. Kom på att det kanske var lika bra, var så sprängfyllt med självömkan. Fan, vad jag hatar den sidan hos mig själv.

Nu får det vara nog med dumheter

Inleveringsfrist: 23.55, men jag vill ju ha fredagsöl och det är något jag inte kommer hinna om jag sitter här och rengör tangentbordet. Koncentration,koncentration, snälla ge mig skrivtrans.


Ljuva toner

Såhär låter mina dagar. Försiktigt och lite smågulligt men inte på långa vägar så härligt som detta.

I kristallkulan


image9

Sven om fem år.

Återförening

Klockan tolv idag hämtade jag mobilen på expeditionen så nu är jag inte längre fri och onåbar men ett mammasamtal rikare. Efter ett mobilfritt dygn kan jag säga att det är rätt skönt att ha mobilen hos sig igen. Inte minst för att jag annars hade missat ett erbjudande om fredagsöl.


Mobillös och fri

Jag har glömt/tappat min mobiltelefon i skolan och detta kom jag på nu precis, nio och en halv timme efter jag lämnat skolan. Antar att jag inte behöver förklara närmare att mobilen för mig är ett nödvändigt ont. Den ständiga kontaktbarheten och alla jäkla sms som måste besvaras är så irriterande. Känner mig faktikst lite fri nu och utan dåligt samvete för obesvarade sms som brukar ligga och gnaga i inkorgen. Snittiden för mig att skriva ett sms ligger på runt tio minuter och det sms:et har då ett innehåll som tar cirka en halvminut att tala om genom en enkel uppringning, fatta vilket slöseri med tid. Min specialitet är faktiskt att börja svara på meddelandet för att sedan glömma bort det och upptäcka det igen när jag ska ställa alarmet på mobilen vid sängdags, därav alla sena natt-sms från min sida.

Fast det förstås, jag skulle hemskt gärna få prata lite med mamma och jag har en svag aning om att hon har ringt idag...

Halvtid

Insåg precis att ingen kommer att krama mig på en månad. En hel månad. Kuddar som kramar tillbaks borde uppfinnas.


Redovisning

Två och en halv minut, om cirka en timme. Ingen orkar lyssna för det har varit tjugofem likadana redovisningar förut. Varför känner jag då min puls extra väl såhär på morgonkvisten?

Minns en av mina första redovisningar i sjunde klass. Redovisade om Marabou och var igång med att rabbla produktlistan då jag började skratta lite nervöst för att sedan öka succesivt och försöka pressa fram "...denna chokladen innehåller rostade ha-ha-hass-ha-hasselnötter...".

Den färskaste redovisningen jag har på minnet är den från litteraturtiden. Vår föreläsare hade ordnat en konferens med fikapauser och ett schema vi skulle hålla. Jag var som nummer sist och hade till råga på allt urinvägsinfektion. Kom av mig och missade halva poängen.

Vilken härlig dag det kommer bli idag! 

Men jag kan ordna matsäck och serva er längs vägen

Istället för att sätta ribban högt kan man pressa ned den så långt den bara går. Därför konstaterar jag detta; jag ska inte gå ned i vikt utan bara se till att inte gå upp. Egentligen är det ju skitsmart, behåller jag den vikten jag har nu kan jag ha samma byxor hela livet ut och alla för små förhoppningar som tar plats i gaderoben är bara att kasta ut. Och inte nog med det, jag kan också tacka nej till cykeltävlingar, risken finns ju att jag då skulle gå ned i vikt...


Bullfrukost

Har längtat efter denna frukosten hela natten. Första gången jag provar och det ska absolut rekommenderas. Vaniljyoghurt rört samman med kardemumma toppad müsli och banan. Supergott! Imorgon ska jag prova med lite kanel i för ännu mer bullkänsla.