God Jul

Ville bara önska det.

Ännu ett decemberbarn

Jag hittar inte min kamerasladd, alltså den sladden som överför bilderna från kameran till datorn. Stor sannolikhet att sladden ligger kvar i Stavanger så jag får väl ta och köpa en ny imorgon, kan inte kosta så mycket.

Malin blev tjugotvå idag och jag började dagen med att fixa frukost till födelsedagsjäntan. Lite svårt att göra det diskret i en lägenhet med ett rum men Malin låtsades sova och jag fick väcka henne med födelsedagssång (läs: youtube-sång).

Sedan blev det några timmar i bil innan vi kom hem till mamma som väntade i ett myspysjulpyntat hus med allt hembakat som vi önskat oss; mjuk pepparkaka, lussekatter, chokladmaränger och pepparkakor. Det är så lyxigt, och jag är så bortskämd som får fira jul med hemlagat och hembakat i världsklass.

Rosa tomteluvor

Ikväll har det varit julbak här i Kalmar. Lite småmisslyckad så som julbak brukar vara men skam den som ger sig, imorgon ska vi fixa riktig röd färg på något vis. Röd karamellfärg är nämligen rosa, något som alla utom systrarna S säkert redan visste.

Skräddaretorp

Så fann jag henne då äntligen. Djupt inne i de mörkaste av smålandsskogarna. Min syster. Min syster som är så full av kreativitet att hon fixar till en tjugosex kvadratmeter liten, alldaglig studentlägenhet till ett riktigt hem med detaljer fulla av personlighet och en rymlig planlösning med golvplats att dansa på. Min syster som letar runt i utklädningslådan och syr om lekkläderna till användbara plagg. Plagg som vilken modebloggerska som helst skulle bli grön av avund på. 

Jag blir så imponerad av all kreativitet. Hoppas den smittar.

Det är vad jag kallar en lång tur

Avresa Stavanger: 06:59
Ankomst Ulricehamn: 22:12

Och nu ska jag ta en välbehövlig åttatimmars i nybäddad säng.

Silverpilen på nya äventyr

Ska hem imorgon. Åker härifrån tidigt på morgonen och nu är jag givetvis på väg till jobbet. Utan att ha packat. Varför lär jag mig aldrig? Dagen innan långresa behöver jag vara ledig. Så att jag i lugn och ro kan snygga till härhemma, fixa matsäck och packa resväskor. Det här är sista gången, iallafall om jag ska köra, som jag säger ja till jobb dagen före resa. Så det så.


Att ge service

Julshopping stod på schemat för dagen men kan inte direkt påstå att det blev så lyckat. Det var mycket mysigare att sitta på kafé och dricka kaffe. Känner dock ingen stress, har de flesta klapparna klara i huvudet och man kan hitta mycket fint i Sverige också, blir kanske till och med en aning billigare.

Måste bara säga att det gick grymt bra att jobba idag. Det svåraste är när telefonen ringer, man har en krånglig incheck och det samtidigt är kö. Men jag fixade det OCH jag var trevlig samtidigt. Folk i allmänhet klassar serviceyrken som lågstatus men jag tycker det är värt så mycket mer. Det är en konst att kunna ge bra service, en talang inte alla har. Jag ser det som min största karriärmässiga utmaning, att bli en grym serviceleverantör. Den bästa faktiskt. För blir jag det kan jag göra vilka misstag som helst, och sedan i bra serviceanda rätta till de och ändå betraktas som ofelbar.

På en marknadsföringsföreläsning nu i höst fick jag höra ett smart citat från någon harvard-snubbe: "The ideal would be to introduce a screw-up and then recover from it". Bra att ha i bakhuvudet när man känner att allt bara blivit fel fel fel.


Vissa saker blir bättre med åren

Första ensamma arbetspasset avklarat. Eller nja, nästan iallafall, hade receptionschefen närvarande på kontoret några timmar men ändå, min upplärning är avklarad och jag slipper vara miss nollkoll.

Hade ett sådant sug efter julmust häromdagen och kom på att jag faktiskt hade julmust i skafferiet. Längst in, bakom alla hundra flaskor öl hittade jag en dammig ett år gammal julmustflaska. Lagrad julmust, mums.

Lösningen på berg som växer

Allt jobb och allt skolarbete har satt sina spår här hemma. Sven har fixat och donat men det är en sak som jag föredrar att fixa själv och det är tvätten. Det känns säkrare så. Min motvilja till att lämna ifrån mig tvätten har resultert i ett tvättberg av världsklass. Det enda som har tvättats här hemma den senaste månaden är jobbkläder och underkläder. Resten av kläderna har hopat sig upp i obestigliga berg och med så få dagar kvar innan hemresa, och med så mycket som ska göras innan dess, har jag endast en lösning på bergsbestigningsproblematiken. Många påsar och en stor bil...

Men är det verkligen okej att som tjugofemåring ta tvätten med sig hem till mamma?


Halvvägs!

Om vi sätter en parantes om finansen så är jag halvvägs färdig med min bachelor. Ett och ett halvt år kvar innan jag kan börja håva in pengar. Det ser vi fram emot.

Mycket att se fram emot

Eftersom nuet just nu bara innehåller trötthet och uppgivenhet föredrar jag att tänka på framtiden. Tack och lov är framtiden jag tänker på precis runt hörnet, men ni vet hur det är. De sista dagarna före semester är långsamma dagar.

Om en dag är sista examen inlämnad och om en dag och en natt har jag en hel ledig dag att se fram emot utan varken skola eller något av jobben. Jag ska fira luciadagen med sömn, julshopping och På Spåret i repris.

Om en vecka sitter jag troligtvis och gäspar vid köksbordet hos mamma och pappa. Dricker lite julmust och varvar ner efter den långa bilturen. Och om en vecka och en dag upprepar jag traditionen från ifjol. Åker riktning Småland för slutdestination Kalmar, med mission systerhämtning.

Det kommer bli en bra julsemester i år.


Ge mig energi

Jag skulle göra vad som helst (nästan) för att kunna skippa sovandet ända fram till klockan femton-noll-noll på fredag, och givetvis ändå få vara klar i huvudet. Varför kan man inte spara sömn? Sova lite extra när tid finns och ta fram extrasömnen vid nödsituationer. Nödsituationer som till exempel vid hemexamenskrivande. Istället sitter jag här med uppblåst kaffemage och ser i kors. Fredag är nära, snart men de tankarna skrämmer mer än hjälper just nu.

Alla knep är tillåtna




Köttigt

Helgen har varit minst sagt stressig, jobb här och jobb där och lite inpressat skolarbete däremellan, vilket givetvis resulterade i att jag vaknade på den nya veckan med en dryg huvudvärk. Jag försöker stå emot värktabletter så långt det bara går i tron på att det ska stärka mitt immunförsvar. Kanske skitsnack , vem vet, jag blir sällan sjuk iallafall. Idag trotsade jag dock mina principer eftersom det nya jobbet kräver ett friskt huvud. Tog ett par värktabletter och det hjälpte så mycket att jag nästan lärt mig hur man får till en GM på rätt sätt.

Helger som denna är jag iallafall glad för att min sambo fixar så mycket. Han är rätt lat, liksom jag, men när jag kom hem sent sent efter julbordet i fredags var hela lägenheten nystädad och julpyntad. Värmeljus var tända och två lulliga personer (mister sven och övernattande oslobo) satt vid köksbordet och väntade med kall öl. Likadant med lördagens julbord som avslutades aningen tidigare. Då satt samma personer, nästan lika lulliga och väntade med middagsmat. Och inte med vilken middag som helst heller utan med krokodil- samt kängurukött. 




Vilket som var godast? Helt klart kängurun.



 


Ni har väl läst?

Den mest spännande bloggen just nu.

Grattis manligheten

Igår kväll torkade jag upp en spya på jobbet. En vuxen man hade spytt i en stol. De tre senaste helgerna har innehållt ett uppkast var och alla tre har varit gjorda av män. Vad är det med julbord och manlig fylla? Överallt annars tycker jag alltid att det är kvinnor som blir jobbigast när de drickor men på julbord är det utan tvekan männen.

Är det någon som har på gränsen till alkoholproblem skulle de se till att jobba som servitör på ett julbord. Att torka upp ett maginnehåll av julmat och öl kan få vem som helst att vilja vara alkoholfri.

(Behöver väl knappast berätta att jag efter igår är mer nöjd med mitt nya jobb än någonsin.)


Klara, färdiga...

Ännu ett blogginlägg från en av bibliotekets datorer. Känns som det har blivit många sådana under de senaste månaderna. Är igång med uppstarten av den sista examen för året, en hemtenta i prosjektledelse, men det är trögstartat. Har bunkrat upp med kaffe och choklad men gruset fortsätter ändå svida i ögonen.

Ikväll blir det julbord, som i jobb-julbord. Har fyra pass kvar i restaurangen innan jag helt har konverterat till systerhotellet. Känns bra, jag är nöjd med mitt beslut, även om det inte enbart innehåller fördelar.

Bäst att fortsätta (läs: börja).

Gå.

En okej dag

Jobbet var okej men det stoppar där. Inga glädjeskutt och inga superlativ. Nu var det första dagen så allt kan ändras. Blir alltid bättre när man slipper fråga tusen frågor. Det är så jobbigt att inte kunna allt.

Julbordet var också okej, men gnistan från förra året saknades lite. Vi skulle egentligen haft julbordet den trettonde men så ändrades det till igår och ja... trettonde december är ju trots allt lite mer jul än tredje. Inga sura miner alls och alla är så härliga men igår var alla lite halvsega. Får ta revansch nästa år helt enkelt.


Julklappsöppning!

Eldtecken

Det händer inte så mycket just nu. Fiskgratänger åker i golvet, examen skrivs lite darrhänt och alla vi förjulade decemberbarn fyller år. Inte alla som har lyxen att kunna fylla år på advent. Just i år fyller jag dock på en tisdag (nästa!), och det är mitt under hemexamenskrivning så min fjärdedelssekelfest får bli något i stil med kaffe, kaka och godnatt före midnatt. Det funkar ju bra det också. Passar till och med extra bra med tanke på den respekterade åldern jag då uppnår.

Imorgon blir det premiär på nya jobbet. Klockan nollsju ska jag möta upp och le mitt allra bredaste leende och efter premiärjobbdagen är det julbord. Mina kockvänner upprepar succéen från ifjol, och i år med ett större antal gäster. Och som en extra krydda på morgondagen fyller min decemberbarnmamma fyrtionio (så, mamma: jag antar att det blir jag som får ringa och störa under Bröllopsform den här veckan).

Så himla typiskt mig

Sitter i soffan och äter risgrynsgröt. Vad mysigt, tänker ni säkert och får fina associationer till decembermyskvällar. Och visst, risgrynsgröt är smarrigt en förstadecemberkväll som denna. Men det hade varit en liten smula smarrigare om jag inte hade stått i köket över en timme och skalat potatis, kokat fisk, tinat grönsaker och vispat mos tidigare ikväll. Fiskgratäng tar lång tid att göra och det är mycket tidslöseri att tappa den i golvet. Jag är klantigast.


Svordomar, svordomar, svordomar.